nedjelja, 29. siječnja 2012.

Bolesti srca kod pasa

Bolest srca kod pasa





Postoje dvije različite vrste uobičajenih bolesti srca psa. Jedna od njih je prirođenih i drugi je stečena bolest srca psa. Svatko tko posjeduje psa mora imati znanje tih zajedničkih  bolesti i lijekova. Ako imate dovoljno znanja o bolesti srca kod pasa možete brzo da izlijecite vašeg ljubimca.
Prirođene bolesti srca su one prilikom rodjenja psa. Većina tih bolesti su uzrokovane genetska predispozicija, problemi u trudnoći, pa čak i probleme tijekom poroda. Ovo su glavne prirođenih bolesti srca u pasa.
Tetralogija od fallot (TOF) u psa sastoji se od četiri abnormalnosti srca koje uzrokuju nedovoljno kisika u krvi koje se pumpa u tijelo psa. To je najčešći cyanotic bolesti srca u pasa. TOF se sastoji od pulmonic stenoza, ventrikularna septalnim defekt, ventrikularne hipertrofije kvara, a najvažniji aorte. Za ovu nema toliko opcija za izlječenje psa.

Definitivno rješenje za tetralogija od fallot u pasa je na otvorenom srcu , što je vrlo opasno, posebno za male pse. Postoji još jedna operacije srca koji su manje opasni te se preporučuje za manje pse, ali ti  efekti su definitivno manji od pune operacije na otvorenom srcu.


Ovo je još jedan glavni prirođenih bolesti srca u psa. Patent ductus Arteriosus je mala arterija između aorte i plućne arterije kod pasa koji se normalno zatvara pri porodu ili ubrzo nakon toga.Liječenje ovog problema može biti učinjeno samo operacijom. Ako je vaš pas  mlađi od 2 godine, onda operacije su najbolji lijek za ovaj poremećaj.

Pulmonic stenoza u pasa

U ovoj vrsti prirođenih bolesti veza između desne strane srca i pluća je blokiran. Veterinari savjetuju operaciju srca da biste psa izliječili od ove bolesti.

Stečena bolesti srca

Stečena bolesti srca nisu urođeni nedostatci. Ovi poremećaji su izazvane ili stečena nakon rođenja psa. Tako da su nastali tokom života psa.



Kronična bolest zalistka


Kronična bolest zalistka je degeneracija i zadebljanje  srčane zaliske. To je vrlo uobičajeno. Za liječenje ovog poremećaja možete koristiti  inotropni lijekove povećava kontrakcije od glavnih srčanih mišića.


Infarkt bolesti


Ovaj poremećaj utječe na mišićne zidovi psa, zidovi sprečavajusrce od širenja za pravilan protok krvi. Ovaj problem treba transplantaciju srca, a budući da nema presađivanja na raspolaganju za pse, to se ne može izliječiti.


Aritmije


Aritmija uzrokuje više problema bolesti poput, hormoni, neravnotežu elektrolita, itd. Lijekovi poput digoxina i atropina su neki od tretmana za liječenje ovog poremećaja.


Pericardial izljev


Pericardial izljev je akumulacija tekućine u  osrčje psa. Ovaj poremećaj treba brz tretman. U većini slučajeva, veterinari će izvvući tekućinu iz pluća da se smanji pritisak.

To su bili glavne bolesti srca i odgovarajući lijekovi za psa. Ako sumnjate da vaš pas ima bilo koju od tih bolesti srca, idite do najbližeg veterinara za pavilnu  dijagnozu i liječenje.




Nema komentara:

Objavi komentar